Aardappelen

De aardappels komen dit jaar op het voorste stuk te staan gerekend van vanaf de officiële ingang. Denkt U er aan !!

Staan de aardappels verkeerd dan gaan ze er beslist uit.

Aardappels

Ingang

 

Teelt

Aardappels groeien onder de grond aan de aardappelplant. Aan 1 aardappelplant groeien ongeveer 12 knollen. De plant krijgt in de zomer witte of paarse bloemen waar besjes aan komen. Overigens is alles wat boven de grond groeit (de bladeren, bloemen, besjes en de stengel giftig) Alleen de aardappelknollen onder de grond zijn te eten. In Nederland worden de aardappels onderverdeeld in drie groepen

  1. consumptieaardappelen (50% van de totale oogst)
  2. pootaardappelen (15% van de totale oogst)
  3. zetmeelaardappelen (35% van de totale oogst)
Soorten en rassen
Aardappelen verschillen in kleur, smaak, vorm en kooktijd. Er zijn vier verschillende kooktijden. Vastkokend: Hierbij blijft de aardappel heel tijdens het koken. Daarnaast behoudt de aardappel zijn vorm. Vastkokende aardappelen kunnen worden gebakken, gefrituurd, of in ovenschotels en salades worden verwerkt Voorbeelden van vastkokende aardappelen zijn de Lady Christi en Accent. Vrij vastkokend: Ook hierbij blijft de aardappel heel tijdens het koken, alleen de buitenkant wordt een beetje kruimig. Vrij Vastkokende aardappelen zijn eveneens geschikt voor koken, frituren of ze kunnen in ovenschotels en salades worden gedaan. KruimigNa het koken is de kern van de aardappel stevig, de buitenkant is kruimelig en los van structuur. Kruimige aardappelen kunnen worden gebruikt voor puree, of ze kunnen in ovenschotels en stamppotten worden gedaan. Zeer Kruimig : Deze aardappelen vallen bij het koken gemakkelijk uit elkaar. Hierdoor worden ze ook wel afkokers genoemd. Zeer kruimige aardappelen zijn geschikt voor puree, stamppot, soufflé en soep. Voorbeelden van zeer kruimige aardappelen zijn de Eigenheimers, Doré en Redstar.

Goede combinaties

Aardappels Afrikaantjes en mierikswortel houden de aardappel gezond Hennep houdt de Phytophora weg.

Aardappels moeten elk jaar op een ander stuk van de tuin staan. Dit om tevoorkomen dat er aardappelmoeheid op treedt in de bodem. De ziekte die hardnekkig is en kan zijn en is erg lastig te bestrijden.

Aardappelziekte of phytophthora (fytoftora) is een plantenziekte die veroorzaakt wordt door een oömyceet Phytophthora infestans, die een protist is en tot de waterschimmels behoort. (Oömyceten lijken erg op schimmels maar zijn het niet, daarom worden ze wel pseudo-schimmels genoemd)

Deze ziekte veroorzaakt knolrot en een bruinverkleuring en afsterving van de bladeren en stengels. Op tomaat kan deze ziekte voor vroegtijdige afsterving zorgen. Aardappelen en tomaten staan bekend om hun gevoeligheid voor deze ziekte. Zij behoren tot het geslacht van de nachtschadeachtigen. Ook andere planten uit dit geslacht kunnen gevoelig zijn.

Omdat deze oömyceet zich in koude natte zomers snel kan verspreiden, veroorzaakt deze ziekte vooral veel schade in de landen met een vochtig zeeklimaat. In de de jaren 1845-1849 was deze ziekte in Ierland oorzaak van een regelrechte ramp. Vrijwel aardappeloogsten mislukten. Er was hongersnood, de “Grote Hongersnood” en vele Ieren emigreerden naar Noord Amerika.

Via internet is nog veel meer te vinden over Aardappels, de soorten en ziektes en de bestrijding hiervan.

Erwten en Bonen zorgen voor stikstof in de grond

Om en om een rij tomaten, de wortelsappen van de aardappels bevorderen de groei van de tomatenAardbeienStambonen – Sla en SpinazieBonenSelderij – Worteltjes – Bloemkool – AardappelsBietenUien – StambonenSpinazieNa de TuinbonenSelderijOm en om met de Prei is zeer goedTussen de Kool, is goed voor de KoolTomatenBrandnetels – Peterselie en AfrikaantjesRozenLavendel voorkomt luis, Afrikaantjes voorkomen rozenmoeheid.Bieslook – UienUien en PreiWortels – Rodebieten – Tomaten – Kamille – PeterselieTuinbonenDille voorkomt luisSlaKervel maakt een mooie krop en voorkomt luisRadijsSterrenkersWortelsErwten – Dille

Combinaties die men moet vermijden

Aardappelen Met Berken en of Klapbes
Aardbeien Houden niet van Kool
Bloemkool Nooit na Spinazie
Stambonen Venkel – Uien – Sjalotjes – Gladiolen
Erwten Uien – Sjalotjes
Kool Na Radijs
Sla In de buurt van Peterselie krijgt hij gauw luis
Tomaten Met Venkel wil niet